Rotuesittely

Somali

Etsimme pitkään kissarotua, joka olisi aktiivinen ja osallistuva, mutta ei kovaääninen. Lisäksi turkin piti olla helppohoitoinen, mutta ehdottomasti lähes pitkä karvainen. Tällainen ihanuus löytyi sitten somalikissan muodossa.

Somalit tekevät sitä mitä ihmisetkin. Jos maataan sohvalla, niin mennään viereen tai sitten tungetaan päälle makaamaan. Jos mitään kiinnostavaa ei tapahdu ja aurinko paistaa, niin etsitään aurinkopaikka ja levytetään siinä. Jos siivotaan, järjestellään, pakataan tai mahdollisesti tehdään vaikka remonttia, niin somali osallistuu sitten siihen. Lähes samalla neliöllä täytyy siis toimia.

Somalikissa on siis aktiivinen kissa (erittäin aktiivinen), joka osallistuu ja (yleensä) kiipeilee. Somali on yleensä askeleen edellä sinusta tai sitten juuri siinä jalkojen juuressa kieppumassa. Somalit ovat yleensä näppäriä liikkeissään eli mitään tavaroita ei hajoteta tai pudoteta, hurjasta rallista huolimatta. Somalit tykkäävät tarkistaa kaappien sisällystä, joten ennen kaapin oven sulkemista täytyy se avata uudelleen ja poistaa kissa kaapista, oli sitten kyseessä vaate- tai keittiönkaappi.

Somali turkki on helppohoitoinen. Harjausta kerran viikossa ja pesu 3-4 kertaa vuodessa auttavat irtokarvan poistoon. Turkki ei kuitenkaan takkuunnu ja villaannu. Turkin hoito on siis liki kuin lyhytkarvaisella kissalla.

Kynnet kannattaa lyhentää n. 3-4 viikon välein, jotta kissa ei jää kynnenpään koukuista kiinni tekstiileihin ja jopa loukkaa kynsiään. Lisäksi tarpomisella rakkautta osoittavan kissan rakkaus on helpompi vastaanottaa ilman teräviä kynsiä sekä tietysti mahdollinen vääränä raapimapaikkana toimiva sohva voi hieman säästyä kynsien leikkuulla. Koska kissamme ja kasvattimme eivät ulkoile vapaana, niin teräviä kynsiä ei tarvita vihollista varten.

Turkkilainen van

Turkkilaiset vanit ovat itsenäisiä ja ehdottomasti omaan perheeseensä kiintyviä kissoja. Leikkaamaton van (varsinkin naaras) voi koetella perhettä valtataistelussa, mutta leikattuna niistä tulee ehdottomasti mussukkakissoja. Vanin turkki on helppohoitoinen. Harjaus kerran viikossa riittää ja turkki ei mene takkuun. Vanin turkkia kannattaa pestä säännöllisesti, jotta ylimääräinen irtokarva saadaan irtoamaan. Yleensä vanit sietävät (elleivät jopa tykkää) vedestä, joten pesu ei ole ongelma.